Bagaimana Untuk Merawat Hormon Jerawat

Dengan bentuk yang lebih teruk dari jerawat, tender kista dan bintik-bintik membangunkan, yang boleh menyebabkan parut. Topikal terapi jerawat ubat yang digunakan secara langsung untuk kulit, seperti gel atau krim. Over-the-counter topikal produk boleh sering membantu ringan jerawat. Mereka mungkin mengandungi ramuan seperti gel, resorcinol, teh atau sulfur. Preskripsi produk seperti bakteria atau berkesan krim bisa merawat ringan untuk sederhana jerawat. Ini mungkin ditetapkan sendirian atau dalam kombinasi dengan bahan-bahan lain.

acne

Paling formulasi tretinoin adalah tidak sesuai untuk digunakan dengan gel. Tazarotene adalah yang paling berkesan dan mahal topikal berkesan, tetapi biasanya tidak begitu baik diterima. Dalam 2019, yang Tazarotene lotion formulasi dipasarkan sebagai kurang menjengkelkan pilihan yang telah disetujui oleh FDA. Retinol adalah bentuk vitamin yang sama, tapi lebih ringan kesan dan ditemui dalam banyak over-the-counter pelembab dan lain-lain topikal produk. Tahap jerawat vulgaris (Gr. κκµή, “mata” + L. vulgaris, “biasa”) boleh diklasifikasikan sebagai sederhana, sederhana atau teruk untuk menentukan rawatan yang sesuai aturan. Tidak ada yang umumnya diterima skala untuk klasifikasi jerawat sensasi.

Ini terjadi sebulan sebelum permulaan rawatan, semasa rawatan dan keseluruhan bulan selepas pemberhentian dadah. Lain sampingan kesan-kesan ubat ini mungkin termasuk mata kering, gatal-gatal, perubahan mood, dan perubahan dalam darah dan hati. Anda dan dokter kulitmu bisa memutuskan apakah obat ini adalah hak untuk anda berdasarkan pada kebaikan dan keburukan. Gunakan setiap ditetapkan perubatan tepat seperti yang anda disarankan. Mengambil lebih banyak ubat-ubatan daripada anda harus mengambil boleh memburukkan lagi jerawat atau anda secara keseluruhan kesihatan. Tanya doktor anda apa yang harus dilakukan jika anda terlepas satu dos.

Jerawat ubat-ubatan sasaran peringkat awal comedo pembentukan dan biasanya tidak efektif dalam dilihat luka-luka kulit; jerawat umumnya memperbaiki antara lapan dan dua belas minggu selepas permulaan daripada terapi. Walaupun kelenjar minyak aktiviti di kulit kenaikan peringkat akhir kehamilan, kehamilan belum pasti berkaitan dengan teruk tahap jerawat. Secara umum, topikal digunakan ubat dianggap barisan pertama pendekatan untuk rawatan jerawat ketika hamil, karena mereka telah rendah penyerapan sistemik, dan itu adalah mungkin untuk membahayakan janin. Sangat disarankan terapi termasuk topikal digunakan gel dan azelaic . Berpanjangan menggunakan teh lebih penting kawasan kulit atau di bawah occlusive kuah tidak disarankan, sejak kaedah ini meningkatkan penyerapan sistemik dan potensi kerosakan janin. Tretinoin dan adapalene sangat buruk diserap, tetapi tertentu telah mencadangkan kesan karsinogen di trimester pertama.

Bukti untuk terapi cahaya sebagai rawatan untuk jerawat lemah dan tidak meyakinkan. 2016 meta-analisis tidak dapat menentukan sama ada cahaya terapi lebih baik daripada plasebo, atau tidak rawatan, atau tempoh manfaat. Jerawat vulgaris pesakit, bahkan orang-orang dengan kulit yang berminyak, harus melembabkan untuk menyokong kulit halangan kelembapan, seperti kulit halangan disfungsi boleh menyumbang untuk jerawat. Pelembab, terutama ceramides-mengandungi pelembab, sebagai terapi tambahan yang sangat berguna untuk kering kulit dan kegatalan, yang sering hasil dari jerawat topikal rawatan. Studi menunjukkan bahwa ceramides-mengandungi pelembab yang penting untuk maklumat kulit peduli, mereka meningkatkan kepatuhan untuk jerawat terapi dan melengkapi ada jerawat terapi.

Ini scrub hanya memberi kesan kepada epidermis lapisan kulit dan boleh berguna dalam rawatan dangkal parut jerawat, serta kulit pigmentasi perubahan yang disebabkan oleh radang jerawat. Kepekatan yang lebih tinggi trichloroacetic acid (30-40%) dianggap sederhana kekuatan scrub dan mempengaruhi kulit seperti yang mendalam papillary dermis. Formulasi trichloroacetic asid, tertumpu kepada 50% atau lebih, dianggap kimia dalam kulit. Terapi cahaya adalah rawatan kaedah yang panjang gelombang cahaya tertentu dihantar ke kawasan kulit terlibat dengan jerawat.